Molekulární biolog Petr Ryšávka: Tvůrce unikátních probiotik

rozhovoru pro časopis 21. století jsme probírali velký význam střev pro naše zdraví. Střeva jsou pro nás mnohem víc než jen trávicí ústrojí – je to náš druhý mozek, který ovlivňuje nejen trávení, ale i naši náladu, imunitní systém, a dokonce i některá neurodegenerativní onemocnění.

Dále jsme v rozhovoru hovořili o vývoji nového, personalizovaného přístupu k léčbě pomocí probiotik. Každé probiotikum, které vytváříme, je přizpůsobeno konkrétnímu pacientovi na základě důkladné analýzy jeho střevního mikrobiomu. Zmínil jsem se také o tom, jak náš moderní životní styl negativně působí na naše střeva. Nadměrné užívání antibiotik, nezdravá strava a stres narušují přirozenou rovnováhu střevních bakterií a mohou vést k mnoha zdravotním problémům.

Došlo i na budoucnost fekální transplantace, jako jednu z možností léčby některých střevních onemocnění.

„Střevní mikrobiota hraje důležitou roli při ovlivňování zdravotního stavu člověka. A je to zejména strava, která je hlavním faktorem při modulování struktury a funkce střevní mikrobioty.“

 

Dnešní životní styl, plný stresu, nezdravé stravy a nadměrného používání antibiotik, má za následek narušení rovnováhy střevního mikrobiomu. Probiotika, tedy přátelské bakterie, představují slibný nástroj pro obnovení rovnováhy střevního mikrobiomu.

„O významu střev se ví dlouho. Jen bylo obtížné najít jednotlivé souvislosti a složit dohromady celou mozaiku tzv. osy gut-brain axis (osa střevo-mozek), která je dneska skutečně hitem v oblasti výzkumu střevního mikrobiomu.“

Napsat komentář

Váš email nebude zveřejněn.

Toto pole je povinné.

Můžete použít tyto <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*Toto pole je povinné.